C-Studio
Ieder persoon, woonwens en budget is uniek.
Contactformulier  Volg C-Studio

  Search

  Is een interieurstylist onafhankelijk?
    -  Interieuradvies   -  Is een interieurstylist onafhankelijk?

  Als je op zoek bent naar een interieurstylist voor een nieuw interieur bij je thuis dan is het heel belangrijk om te weten of een interieurstylist ècht onafhankelijk is.
  Niet dat het één perse beter of slechter is, het gaat erom waar je je prettig bij voelt en dat je er bewust van bent.

  C-Studio heeft de volgende 2 stijlvolle uitgangspunten qua onafhankelijkheid, daarna leg ik je de verschillende werkwijzen van interieurstylisten uit.

  C-Studio:

  Financiële onafhankelijkheid:
  Wij krijgen geen financiële bonussen of percentages over de producten die jij aanschaft. Dit wordt door alle partijen, wat ergens ook wel logisch is, wel aangeboden. Hier maken wij echter geen! gebruik van. Wij willen niet dat ons advies beïnvloedt wordt door financiële prikkels.

  Smaak onafhankelijkheid:
  Niet onze persoonlijke smaak of stijl is het uitgangspunt, maar die van jou. Hoe deze eventueel ook afwijkt van onze eigen, het gaat ons echt om jouw eigen beleving en woonwensen. Jij wilt je na het doorvoeren van het stylingadvies heerlijk thuis voelen in je eigen woonomgeving.

  Typen Interieurstylisten:
  Eigenlijk zijn er een paar typen Interieurstylisten te onderscheiden: Per type leg ik zowel (enigszins generaliserend) uit wat dit type voor invloed heeft op hun financiële- en smaak onafhankelijkheid. Uiteraard zijn hier altijd uitzonderingen op, maar het gaat erom dat je je hier van bewust bent en eventueel de goede vragen kunt stellen.

  Interieurstylisten 100% gefocussed op stylingadvies

  Financiële onafhankelijkheid
  Ja en nee, veel interieurstylisten zullen vanuit hun interieuradvies volledig op jouw wensen en behoeften zijn gericht. Ze doen dit vanuit passie voor het vak. Voor jou als klant en ze hebben hier hun volledige baan van gemaakt. Het belangrijkste is echter wat voor afspraken zij aan de achterkant gemaakt hebben met eventuele leveranciers of partners. Vraag gerust of jouw interieurstylist hierover afspraken heeft en in hoeverre dit wordt meegenomen in je advies. Daarnaast kun je dit ook wel een beetje opmaken uit de stalen en/of productlijst die een interieurstylist je aanbeveelt. Wanneer deze veel bij één partij vandaan komen is de kans op bonussen voor de interieurstylist vrij groot. Deze categorie stylisten is overigens qua financiële- en smaak onafhankelijkheid het betrouwbaarst. Echter is het een gegeven dat veel extra inkomsten voor een interieurstylist voortkomen door bonussen vanuit het aanbrengen van nieuwe klanten aan andere partijen. Neem dit gerust mee in je vragen tijdens een intake en daag de stylist gerust uit om bij meerdere partijen je spullen te kunnen inkopen.

  Smaak onafhankelijkheid
  Zoals gezegd is dat bij deze groep het grootst, omdat ze dit ook meegekregen hebben vanuit hun opleiding en eigenlijk vanuit hun eigen bedrijf jou helpen. De grootste invloed op hun smaak onafhankelijkheid is eventuele bonussen aan de achterkant en wellicht een specialisatie in een richting van type klanten of smaakstijlen. Deze twee laatste aandachtspunten kun je over het algemeen vrij goed uit een portfolio of creativiteit van een stylist opmaken. Bijvoorbeeld modern, strak, landelijk of scandinavisch. Daarnaast kun je er op letten of een interieurstylist tijdens een intake vooral met eigen ideeën komt of vooral op jouw wensen en smaak gericht is. Goed om op te letten dus.

  Interieurstylisten met ‘eigen’ merken/producten

  Financiële onafhankelijkheid
  Deels, aangezien er vaak een groot belang (en soms niet bewust) aan het aanbevelen van de ‘eigen’ merken of producten zit. Vaak zit er dan ook niet alleen een bonus op het aanbevelen (via jou verkopen) van producten, maar ook de eigen marge op de producten die ingekocht worden (zie ook Inhouse Interieurstylisten). Vaak worden deze adviezen wel gecombineerd met andere producten, die ze niet zelf verkopen of in het assortiment hebben. Hier is het dus ook even de vraag van of hier geen afspraken over zijn gemaakt aan de achterkant. Deze verleiding is iets groter aangezien ze dit ook al toegepast hebben bij de ‘eigen’ producten. Vraag vooraf of dit altijd meegenomen wordt in het advies of echt wordt gekeken wat bij jou/jullie past. Gelukkig kiezen veel interieurstylisten vaak jouw belang boven die van hun eigen als iets echt niet past of mooi is.

  Smaak onafhankelijkheid
  Door de voorkeur voor de ‘eigen’ producten/merken vaak ook sterk is bepaald door hun eigen smaak en gelukkig niet alleen financieel is gedreven, zal dit ook sneller hun smaak beïnvloeden. Het is dus goed om vooraf te kijken of deze producten of productfoto’s ook goed bij jouw wensen en voorkeur passen. Denk je hier bijvoorbeeld anders over, maar heb je wel heel veel vertrouwen (wat de basis is) in het advies? Geef dan rustig aan dat je graag wilt dat dit buiten beschouwing gelaten wordt.

  Interieurstylisten die ook influencer zijn

  Financiële onafhankelijkheid
  Deze is vaak groot, aangezien ze niet financieel afhankelijk zijn van een interieuradvies of van bonussen op het verkopen van producten. Wel worden ze vaak gesponsord (dat zijn hun inkomsten als Influencer) door allerlei merken en kan dit hun smaak advies beïnvloeden. Die merken en bedrijven doen er alles aan om ‘top of mind’ worden bij de influencer. Vaak doen ze dit gelukkig om een leuke afwisseling te hebben met al hun activiteiten/werkzaamheden voor op social media, dus kunnen ze dit ook meestal loslaten. Hier is het beste advies om goed door een tijdlijn te kijken van iemand of deze vooral gericht is op bepaalde merken of een bepaalde stijl.

  Smaak onafhankelijkheid
  Een influencer krijgt vaak veel volgers door een bepaalde stijl of voorkeur die iemand zelf heeft, dit kan dus ook op jouw advies doorwerken. Overweeg dan ook om iemand anders in te schakelen als deze stijl niet helemaal die van jou of jullie is. Of als jullie juist beiden een eigen (en misschien wel afwijkend van elkaar) smaak hebben. Omdat er misschien anders toch te veel naar de stijl van de influencer zal worden gekeken. Aan de andere kant kan het ook een redelijke veilige keuze zijn omdat je vrij zeker weet wat voor smaak en stijl iemand heeft en je hier ook graag van wilt profiteren.

  Inhouse interieurstylisten

  Financiële onafhankelijkheid
  De minste financiële onafhankelijkheid in een interieurstyling advies zit in de interieurstylisten binnen woonwinkels. Deze hebben slechts één opdracht, dat is zoveel mogelijk van hun eigen producten meenemen in het interieuradvies. Uiteraard is dit helemaal prima als je toch al van plan was daar je meubels en accessoires (of een deel ervan) bij hun te kopen. Maar af en toe lopen mensen hier ook wel eens in de ‘val’. Mede omdat het advies vaak ‘gratis’ lijkt, maar ook omdat je het nog wel eens als een verplichting kunt voelen om dan daar ook je producten te kopen. Plus – je keuze wordt beperkt. De vraag is dus ook of een besparing op een advies niet duurder gaat worden omdat je ergens anders misschien wel mooiere en/of goedkopere producten voor je inrichting had kunnen kopen.

  Smaak onafhankelijkheid
  Ook deze is het laagst bij een Inhouse interieurstylist, weer helemaal niet verkeerd als de smaak of stijl helemaal bij je past. De trends van de winkel of de merken die de woonwinkel heeft of als uitgangspunt heeft, zullen voor een groot gedeelte mee worden genomen in je advies. Tenzij je hier natuurlijk vooraf aangeeft dat je een andere voorkeur hebt of maar een paar producten van hun wilt meenemen in het advies. Kijk dus goed of de winkel goed bij jouw smaak past en bespreek vooraf aan het advies wat je wel en niet wilt gaan kopen. Dat maakt het al een stuk meer ontspannen.

  Dit inzicht of deze duidelijkheid wil overigens absoluut niet zeggen dat bepaalde adviezen niet juist of niet mooi zijn. Wellicht passen de aanbevolen producten en stijlen perfect bij jou of wat jullie zoeken.
  Dit gaat je goed helpen in de zoektocht naar het perfecte interieuradvies en een prachtige nieuw gestylde woonomgeving. Daarnaast zijn er altijd genoeg situaties die een uitzondering op de regel zijn.

  Het enige wat we hopen voor jou/jullie is dat je je straks helemaal thuis voelt in jouw eigen woonomgeving, geheel volgens jouw persoonlijke stijl. Heel veel succes met het vinden van jouw interieurstylist!

  Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een Gratis Interieur Intake.

  Start Whatsapp
  1
  Heb je een vraag?
  Hoi 👋,

  Kan ik iets voor je betekenen? Stuur me gerust een berichtje via Whatsapp.

  Groetjes,
  Corine
  C-Studio